top of page
Søk
  • Forfatterens bildeeirikjn0

Verdens første franchise

Oppdatert: 3. nov. 2023

Martha Mathilda Harper født 10. september 1857 er grunnleggeren av verdens første franchisekjede. Det andre kaller franchisemetoden kaller vi Harpers metode.


La deg inspirere av historien om den Canadiske sosial-entreprenøren som begynte som hushjelp i en alder av 7 år og som 24 år senere med litt i overkant av 300 dollar i oppsparte midler åpnet en skjønnhetssalong i Rochester, USA.


Salongen og egenproduserte produkter fikk navnet Harper Method fordi Martha ønsket å skape en helsebevisst salong opplevelse for å få frem den indre skjønnheten hos kunden. Opplevelsen ble skapt av produkter basert utelukkende på naturlige ingredienser for å fremme sunn hud og hår og ved å redusere stress gjennom massasje av hodebunn, nakke og skuldre. Hennes oppfinnelse av frisørstolen gjorde pleie av hår og ansikt enklere.


Salongen og de gode produktene hennes ble viden kjent og mektige rike og teatralske personer ble faste kunder som ba henne om å åpne flere salonger, nærmere der de selv bodde. Martha lagde driftshåndboken "Harper Method - Beauty School - Procudure Book " og bygde et imperium med over 500 salonger verden over, blant annet i Norge. I nyere tid har hun endelig fått sin annerkjennelse og fortjent plass i historien takket være forfatteren Jan R. Plitt som med et stipendiat gravde frem historien fra glemselen og nedtegnet denne i boken «Martha Mathilda Harper and the American Dream: How One Woman Changed the Face of Modern Business»


Se historien kort forklart av Sir Harold Evans og illustrert av Sunni Brown





205 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle
Harpers Legal & Consulting Advokatfirma AS
Organisasjonsnummer 931 571 796
©2024 Harpers
bottom of page